Návod na přípravu želatinové směsi pro krmení želv

 

 

 

V poslední době se stale častěji vyskytují informace, že tenkterý chovatel používá ke krmení želv želatinovou směs. Protože tímto typem potravy krmím i já, rád bych zde uveřejnil postup, který při přípravě používám.

Musím naprosto nezakrytě přiznat, že tento způsob krmení je jedním z důvodů, že většina mých želv skvěle prosperuje, velmi dobře přirůstá a mnohem častěji než v předchozích letech se mi želvy rozmnožují a počty vajíček ve snůškách se zvyšují. S jistotou mohu tvrdit, že v době podávání želatinové směsi mi mnohem výrazněji rostou mláďata, než když krmím pouze masem bez přídavku vitamínů a minerálů, a rovněž mnohem výraznější je sexuální aktivita většiny samců a častější je i přijímání této aktivity u samic.

 

Tyto internetové stránky jsou určeny především pro české a slovenské chovatele vodních želv a tak je logické, že při výrobě želatinové směsi vycházím ze surovin, které by měly být bez větších problémů dostupné úplně každému chovateli.

 

 

 

Postup výroby je následující: Na počátku přípravy nasypte do dostatečně velkého kastrolu s vodou želatinu, aby se navlhčila a nabobtnala. Běžně používám želatinu rozvažovanou přímo v drogérii a na přípravu 10 – 12 litrů směsi obvykle použiji okolo 40 dkg želatiny. Přestože je želatina poměrně drahá nevyplatí se na ní šetřit, aby směs dostatečně pevně držela a nerozpadala se hned po vhození do vody (jednak to děsným způsobem špiní vodu a hlavně želvy se toho moc nenažerou). Problém může být i opačný, a to když se to přežene s množstvím želatiny, aby nevznikla naprosto nepoživatelná hmota připomínající nejvíce ze všeho gumu. Ale popravdě musím říct, že přehnat množství želatiny se mi ještě nepovedlo; častěji mám opačný problém. Určit správný poměr množství želatiny ku připravenému množství směsi je asi to nejobtížnější a troufám si tvrdit, že bude potřeba několika pokusů, než přijdete na ten správný poměr.

 

Mezi tím, co bobtná želatina připravíme směs mas, zeleniny a ostatních ingrediencí, které je vhodné do potravy želvám přidat. Nemám žádný přesný recept, co a v jakém přesném množství, by měla směs obsahovat. V podstatě ale platí, že přínosnou je už samotná kombinace různých druhů mas a zeleniny a to, že do želatinové směsi můžeme přidat množství vitamínů a minerálů, které želva přijme při krmení a nedojde k jejich vyplavení po vhození do vody, když naprostá většina vodních želv je schopna přijímat potravu pouze ve vodě.

 

V mém případě je základem krmné směsi hovězí nebo vepřové srdce, libové hovězí maso, hovězí játra, drůbeží drůbky, sladkovodní i mořské ryby (včetně kostí, šupin, ploutví a leckdy i vnitřností). Nikdy nedávám do směsi jen sladkovodní nebo jen mořské ryby, ale snažím se dodat želvám co možná nejpestřejší množství vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro zdravý růst a úspěšné rozmnožování. Dále pak přidávám poměrně výrazné množství zeleniny a ovoce, zejména mrkev, jablka, fazolky, špenát, pampelišku apod. podle toho, co zrovna mám k dispozici.  Příležitostně do směsi přidávám tvrdý sýr (protože však obsahuje poměrně vysoké množství soli, mělo by jeho množství být přiměřené), vajíčka (syrová i vařená). Pokud je směs hodně hustá, používám k naředění mléko.

Na závěr do směsi přidávám minerální látky a vitamíny. Při přidávání těchto látek bychom měli mít na mysli, že se jedná o krmení, které bude želvám podáváno dlouhodobě (mláďatům denně) a tak by tyto látky měly být ve směsi obsaženy v rozumném množství. Do směsi vždy přidávám několik pravých sépiových kostí, které jsou obvykle naškrábané na jemný prášek, nebo alespoň nadrcené na maličkaté kousíčky. Dále přisypu Plastin a Roboran pro exoty. Obě tyto ingredience by měly tvořit tak asi  5 – 10 % z celkového množství směsi. Z vitamínů nejčastěji přidávám Combinal AD3 a Combinal E. Někdy do směsi rozdrtím jednu či dvě pilulky Celaskonu (vitamín C) a B-komplexu.

 

Někteří chovatelé do směsi přidávají také červené potravinářské barvivo, aby výsledný produkt byl zajímavější pro želvy. Je pravdou , že želvy více přitahuje červené maso, ale při přípravě želatinové směsi jsem nikdy žádné barvivo nepoužil a drtivá většina mých želv konzumuje tento typ potravy s ohromnou chutí.

 

Po namletí je důležité tuto směs pečlivě rozmíchat, aby například nedošlo k tomu, že by minerály a vitamíny nezůstaly nerozmíchány v malém množství ostatních látek, což by mohlo mít i dost nepříjemné důsledky. Dobře rozmíchanou směs doporučuji ve vodní lázni zahřát asi tak na 30° až 35° C, aby želatina při styku s hodně studenou směsí nezačala tuhnout příliš brzy. Směs by se neměla zahřívat nad 45° C, aby se nezačaly ničit zejména vitamíny.

Mezi tím začneme za mírné teploty a za stálého míchání rozpouštět nabobtnanou želatinu, dokud z ní není zcela čirá, vazká tekutina. Pozor: Želatina se nesmí nikdy vařit, neboť by již potom neztuhla!!!

 

 

 

 

Když je obojí připravené začneme do rozpuštěné želatiny vmíchávat připravenou a ohřátou směs. To, že přidáváme směs do želatiny a ne opačně má výhodu v tom, že dojde k lepšímu promíchání směsi v želatině a navíc máme kdykoliv možnost přestat přidávat směs, když máme pocit, že na počátku nebyl vzájemný poměr odhadnut správně.

 

Nakonec dobře promíchanou želatinovou směs můžeme nalít do různých nádob; já obvykle používám vyšší plechy na pečení nebo pekáče. Želatina začne tuhnout obvykle až po několika hodinách, proto je nejlepší dát vše přes noc do chladna nebo do ledničky.

Pokud není směs ani po několika hodinách dostatečně ztuhlá, je možné ji v horké vodní lázni pozvolna rozpustit a po přidání dalšího množství želatiny ji nechat opětovně ztuhnout. Doporučuji však, abyste měli na mysli, že tohle je skutečně nouzové řešení. Nejlepší je, když želatina ztuhne hned napoprvé.

Pokud je druhý den směs dobře ztuhlá, vyklopím ji, nakrájím na kusy, které moje želvy sežerou při jednom krmení a v mikrotenových sáčcích dám do mrazáku zmrznout. Potom stačí vyndat jeden tento balíček, nechat povolit, nakrájet na kostičky o velikosti, kterou želvy bezproblémově sežerou, aniž by měly potřebu trhat.

 

 

 

 

Copyright ©

Ing. Hynek Prokop 2002

 

Všechna práva vyhrazena

All rights reserved

 

Poslední aktualizace:   11.11.2002

 

 

Všechna práva vyhrazena. Žádná část těchto textů nebo obrázků nesmí být reprodukována, nikde jinde publikována, uchovávána v rešeršních systémech nebo přenášená jakýmkoliv způsobem včetně elektronického, mechanického, fotografického či jiného záznamu bez předchozího souhlasu majitele autorských práv.

Texty nebo obrázky mohou být ze stránek stáhnuty pouze pro osobní a/nebo studijní potřebu.

 

All rights reserved. Those articles and pictures may not be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise without the prior permission of the copyright owner.